24. 7. 2023
Zahraniční

Telefonování za jízdy v některých zemí EU

Slovensko – pokuta za používání mobilu během řízení na místě až 150 €. Ve správním řízení až 300 €. Užívání telefonu během řízení je nově posuzováno jako závažný přestupek, stejně jako třeba jízda pod vlivem alkoholu nebo překroční rychlosti o 50 km/h a více v obci.
Maďarsko – za telefonování během řízení je pokuta v přepočtu za 950-1850 Kč.
Rakousko – zákaz telefonování během řízení. Použití telefonu za jízdy je zakázáno, i pokud máte handsfree nebo jiné zabudované zařízení. Výjimkou je pouze homologované zařízení namontované výrobcem nebo specializovanou firmou. Jsou povolena speciální handsfree sluchátka dodávaná k telefonu. Volání je rovněž povoleno při čekání, stání vozidla v koloně nebo na červené. Pokuta za porušení je 50 – 72 €, ale pokud se zjistí, že jste při řízení udělali chybu nebo způsobili dopravní nehodu kvůli volání, hrozí vám sankce až 2.180 €.
Německo – během jízdy je zakázáno jakkoli manipulovat s telefonem, tabletem, čtečkou knih nebo podobným zařízením. Pokuta za manipulaci je 100 €, v závažných případech až 200 € + 2 body a měsíc zákaz řízení.
Polsko – za používání mobilu během řízení je pokuta od 55 €.
Chorvatsko – za telefonování během řízení bez použití handsfree je pokuta od 500 kun.
Itálie – volat je povoleno jen přes handsfree sadu. Pokuta za telefonování během řízení 32,80 – 131,20 €.
Nizozemsko a Velká Británie – pokuta za používání mobilu během řízení kolem 200 €.
Francie –  za volantem na telefon raději nemyslete. Pokuta v přepočtu až za 3.500 Kč i za to, že telefonujete s mobilem v autě, se kterým stojíte u krajnice vozovky. Musíte zaparkovat na označeném místě a teprve potom můžete vzít mobil do ruky.
Španělsko – absolutní zákaz telefonování během řízení vozidla. Pokuta je nad 500 €, v případě nehody související s telefonováním přijdete o řidičský průkaz.